We moeten ergens starten

21 november 2022 | BLOG

Mijn voorliefde van lezen  is me aangeleerd door mijn opa van moederskant. Hij liet ons, mijn zus en ik, oefenen door ons te laten voorlezen voor elkaar. Door de jaren heen is mijn voorliefde voor lezen, de soorten literatuur die ik lees en ook de reden waarom ik lees veranderd. Maar al deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat mijn innerlijk boekenwurm levend is gebleven.

Op de lagere school gingen we klassikaal regelmatig naar de bibliotheek. Ik was ook een vaste gast bij de bibliotheek van het Cultureel Centrum Suriname aan de  Henck Arronstraat. Verder voelde ik mij thuis tijdens het jaarlijks Kinderboekenfestival, waarvan ik me vaag kan herinneren dat ik altijd natrok of ik de heer Gerrit Barron kon lokaliseren. Later was de heer Rappa ook heel leuk om te ontmoeten op zo’n beurs. Voor de Mulo of Middelbare school kon ik de benodigde boeken lenen bij zijn bibliotheek.

Mijn moeder had verder ook een minibibliotheek aangemaakt voor haar kinderclub bestaande uit de kinderen van de buurt. Als reden dat ik de boeken voor haar zou ‘regelen’ was ik denk ik enkele weken zoet met het lezen van haast alle boeken.  

‘S avonds moesten mijn arme ogen het ontgelden als ik even niet kon slapen en met een flashlight of het licht van buiten onze kamer aan het lezen was (mijn verontschuldigingen ma en pa). 

Na de popularisatie van het internet ging een nieuwe wereld van manga’s en webcomics voor mij open. De laatste jaren zijn ook webtoons onderdeel geworden van mijn boekenlijst. Ik heb er zelfs over nagedacht om Engels-Nederlandse vertalingen te maken voor webtoons, maar dit heb ik na een tijdje opgegeven, omdat het veel te veel tijd in beslag nam. Per vertaalde zin moest je de tekst steeds aanpassen aan de hand van de originele pagina. 

Ik ben nog steeds een fan van het lezen van webtoons en mijn favoriete webtoon is al sinds twee jaar Dr. Frost. Dit jaar heb ik het tot mijn doel gemaakt om regelmatiger boeken te lezen. Ter motivatie heb ik me aangesloten op de website Reedsy om na het lezen van een boek een recensie te schrijven. 

Na het samenbundelen van mijn zelfvertrouwen heb ik de stoute schoenen aangetrokken om te vragen of ik voor de website van Tongo is Taal recensies mag schrijven. Dus nu is het duimen dat ik de motivatie behoud om deze nieuwe uitdaging aan te gaan. Hopelijk ziet u in de komende 2 weken mijn eerste recensie op de website. Dus ma, pa en zus kunnen jullie alsjeblieft jullie boeken voor mij klaarleggen?

0 reacties op “We moeten ergens starten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij voor ons schrijven? Schrijf ons dan een mailtje