Boekrecensie: Fred

13 december 2022 | BLOG

Korte verhalen over een 6-jarige Surinaamse jongen, genaamd Fred.

Dit boek maakt deel uit van een serie. Alle boeken zijn los van elkaar te lezen en bevatten een verhaal in het Sranantongo met een Nederlandse vertaling. Het boek bevat de officiële Sranantongo spelling van 1986 en heeft ook een korte uitleg hierover. 

Het boek gaat over Fred, een zesjarige Surinaamse jongen. Zijn naïeve en ook ondeugende kant worden omschreven in zes korte verhalen. In elk kort verhaal maken we kennis met een of twee familieleden van hem en ook de verschillende lessen die hij leert. 

Fred, het hoofdpersonage in het boek, is een zesjarige jongen van Surinaamse afkomst. Hij is de tweede zoon van zijn moeder. Een naïef kind dat de waarde van geld nog niet snapt en denkt dat een zak met centen ter waarde van 1 gulden meer is dan drie gulden.

Exif_JPEG_420

Fred is hulpvaardig als het nodig is en spaarzaam als het hem goed uitkomt. Verder is hij ook nieuwsgierig en een beetje ondeugend. Hij heeft 4 belangrijke ouderfiguren in zijn leven en enkele van hen zijn in staat om zijn naïviteit in hun voordeel te gebruiken om zijn leugentjes door te zien, maar soms ook om misbruik van hem te maken. Het belangrijkste conflict door de zes verhalen heen is het naïeve gedrag van Fred over geld en eigendommen van anderen, maar het verhaal wordt daardoor niet traag of saai.

In de verhalen is er eigenlijk weinig ruimte voor informatie over Freds familie; de schrijver weet dit goed op te vangen door per kort verhaaltje een of twee familieleden van Fred te betrekken zodat de lezer wat meer over hen te weten komt.  Het boekje is ook heel opvoedkundig, want de ouders maken het hun doel om Fred’s gedrag direct te corrigeren, hoewel de manier van straffen niet geheel meer past in onze huidige tijd.

De belangrijkste thema’s van dit verhaal zijn eerlijkheid en het belang van familie, het laat een positieve indruk achter  en maakt duidelijk hoe binnen enkele jaren er veel is veranderd wat betreft gedrag en opvoeding van kinderen. 

Dit boekje is aan te raden aan mensen die Sranantongo aan het leren zijn en een boek willen lezen dat zowel de Sranantongo als een Nederlandse versie van bevat, maar het is ook zeer geschikt voor ouders of leerkrachten die met hun kinderen willen praten over bepaalde thema’s zoals geld sparen en lijfstraffen voor kinderen.  U kunt met het kind bespreken wat ze een geschikte straf vinden voor verschillende vergrijpen, wat ze ervan vinden als iemand hun spullen steelt, hoe ze het moeten aanpakken om geld te sparen, en wat ze moeten doen als ze geld op straat vinden. En dat alles aan de hand van een tweetalig boekje in de juiste Sranantongo spelling!

Indien u het boek wilt lezen dan kunt u een Pdf-versie aanvragen via de uitgever (SIL). Wij hebben vergeefs geprobeerd informatie over de schrijver te vinden. Als u bekend bent met de schrijver kunt u ons een berichtje achterlaten in de commentaar sectie.

Fred, Ronald L.Pinas, 1999, 4e herziene druk, Uitgeverij SIL, Paramaribo

0 reacties op “Boekrecensie: Fred

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij voor ons schrijven? Schrijf ons dan een mailtje