Boekrecensie: Jij bent van mij

21 augustus 2023 | BLOG

Maak je klaar om op het puntje van je stoel te gaan zitten.

De radioshow van Susan Chandler heeft als thema: “Vermiste vrouwen”. Samen met haar gast bespreekt zij de verdwijning van Regina Clausen. Vervolgens vraagt ​​ze de luisteraars om, indien zij meer weten over Regina’s zaak om naar voren te komen. Dit veroorzaakt onbedoeld een reeks gevaarlijke gebeurtenissen.

Susan Chandler is een goed geschreven hoofdpersoon. Ze is een psycholoog, maar zoals elk normaal mens voelt haar persoonlijke leven soms aan als een puinhoop. Dit komt tot uiting in haar innerlijke onrust over haar relatie met haar familie en haar problemen om haar ware gevoelens aan hen over te brengen.

De andere personages om haar heen zijn ook goed geschreven, en je krijgt ook een klein kijkje in hun perspectief door de narratieve schrijfstijl. Dit komt tot uiting in de manier waarop in elk hoofdstuk wordt verteld vanuit de perceptie van één personage en het personage wisselt per hoofdstuk.

Titel Jij bent van mij. Fot o van Bol.com
https://www.bol.com/nl/nl/f/jij-bent-van-mij/30006462/

Dit maakte de karakterlijn geloofwaardig, en je werd meegezogen in de verschillende percepties van de personages en dit zorgde ervoor dat ik de hoofdschuldige van het verhaal niet kon doorhebben. Aan de andere kant zorgde dit ook voor vertraging, omdat enkele personages die niet veel invloed hadden op het verhaal ook werden besproken, wat op sommige momenten de flow van het verhaal een beetje vertraagde.

Het verhaal voelde voor mij alsof het verweven was met vertrouwen als thema. Dit kwam in het hele verhaal effectief tot uiting, aangezien veel van de personages bezig waren met leren op iemand vertrouwen. Dit werd gedemonstreerd door te laten zien hoe slimme, onafhankelijke en capabele personages gedurende het hele verhaal nog steeds ten prooi kunnen vallen aan bepaalde criminelen. Bovendien zorgde het gebrek aan vertrouwen tussen bepaalde personages ervoor dat ze geen hulp vroegen, zowel voor professionele als persoonlijke doeleinden, ook al brachten ze zichzelf in gevaar.

Het einde werd opengelaten met betrekking tot sommige personages. Het zou leuk geweest zijn om wat informatie over hen te ontvangen, maar ik snap ook dat een extra 50 pagina’s een beetje te veel van het goede zou zijn geweest.

De auteur, Marie Higgins Clark, werd geprezen als ‘de koningin van de spanning’ en ik ben het ermee eens dat ze het wat dit boek betreft zeker verdiend heeft. Dus ik zou dit boek zeker aanraden aan lezers die houden van spanning of moord-mysterie verhalen.

Het boek is te koop op Bol.com.

Higgins Clark, M. (2001). Jij bent van mij. Nederland: Poema Pocket, onderdeel van Uitgeverij Luitingh ~ Sijthoff.

Wil jij voor ons schrijven? Schrijf ons dan een mailtje