Voorblad derde editie

klik op de afbeelding om online het magazine te lezen

Welkom op de website van tongoistaal.com!

We heten iedereen van harte welkom bij de derde editie van Tongo is Taal, met dank aan onze sponsoren [zie de derde editie ter iformatie]. Ons eenmalig tijdschrift is hiermee een jaarlijks tijdschrift geworden, en we houden kraak (zo zeggen we dat toch in het Surinaams-Nederlands?) dat zulks nog vele jaren zo blijft.

Onze belangrijkste rubriek blijft natuurlijk Taalles, waarvan we behalve in deze online editie, ook elke maand een nieuwe online editie plaatsen. In deze rubriek plaatsen we elke maand een taalles, met vragen op twee verschillende niveaus, zodat er voor ieder wat wils is. Maar wij willen natuurlijk ook nog steeds weten wat bekende Surinamers eigenlijk lezen; en wat  de ontwikkelingen zijn met betrekking tot de Week van het Nederlands, het jaarlijkse event waaraan we ons bestaan te danken hebben.

We houden u op de hoogte  en wensen u veel lees- leer- luister- en kijkplezier toe!

Video’s

Tongo is Taal bij Apintie TV, in het programma ‘Mmanten Taki’

Tongo is Taal bij ATV in het programma ‘In gesprek met’

Bericht van de hoofdredacteur
Voorblad derde editie

  Novem We zijn er weer met een nieuwe, en misschien wel de laatste editie van Tongo is Taal. We hebben als vanouds weer zeer interessante rubrieken voor u klaar liggen. De meest interessante daarvan zijn de twee rubrieken die de resultaten van twee wedstrijden weergeven: namelijk de Anansiverhalen wedstrijd waarvan de winnende verhalen in ons tijdschrift zijn opgenomen, en de Nelson Mandela prijsvraag, die uitgeschreven is door veelzijdig kunstenaar en Mandelaambassadeur Waldi Simson.

Ook opvallend en apart is het verhaal over de (geheime) Afrikaanse
talen van Suriname! De bekende rubrieken zoals Taalles, Wat lezen bekende Surinamers en de Poëziepagina ontbreken niet. Toch is deze
editie anders dan de voorgaande, want hij is uitsluitend online te lezen. U weet het: u gaat naar www.tongoistaal.com en u kunt daar ‘gewoon’ door het blad bladeren alsof u het in handen hebt. Daarnaast kunt u ook
nog genieten van onze blogs en andere berichten. Maar verdrietig is het wel, dat Tongo is Taal geen subsidie van de  Taalunie heeft kunnen krijgen
om blijvend voor hardcopy Nederlands lees- en schrijfplezier te zorgen. Gelukkig hebben we binnenshuis wel genoeg centjes bij elkaar gekregen om online te verschijnen.

Rechts op de pagina vindt u een lijst van alle personen en instanties die een steentje (of steen) hebben bijgedragen aan deze derde Tongo is Taal, aan wie we zeer erkentelijk zijn.

Maar voor nu mag u lekker gaan lezen. En hoop houden – zoals Nelson Mandela deed – dat er een volgende digitale of papieren editie komt, mag ook.
Veel leesplezier!

 

November 2023

Renate Sluisdom, hoofdredacteur

Tongo is taal in vogelvlucht

Taalles

In deze categorie kun je elke maand een nieuwe les verwachten, die samengesteld is uit verschillende Surinaamse nieuwsberichten. Er zijn twee niveaus, dus voor elk wat wils.

Taaltje

Taaltjes zijn leuke, grappige, foutieve, problematische of ergerlijke talige zaken die ons Nederlands in Suriname zijn binnengeslopen. Iedere lezer mag taaltjes aanleveren.

Blog

Deze categorie is bestemd voor lezers die ook schrijvers zijn, voor iedereen dus. Elke week komt hier een nieuwe ervaring of herinnering die enigszins met de Nederlandse taal te maken heeft.