20 JAARTJES JONG

17 november 2021 | TAALTJE

Ons eerste taaltje is bestemd voor jonge mensen die zichzelf officieel introduceren met de zin: Ik ben 20 jaartjes jong. Ten eerste kun je alleen van een jaartje spreken als je het over een periode hebt die bijna of net nog geen jaar is. Als je dus al 20 jaar meeloopt gaat het om 20 hele jaren. Jaartje is dus fout en onlogisch gebruikt. Ten tweede is niemand zoveel jaar JONG. Je bent zoveel jaar OUD. Ook dit is fout gebruikt. Natuurlijk kun je de zinsnede wel gebruiken in een situatie die grappig, vriendschappelijk, in ieder geval onofficieel is. Je kunt de zin dus niet gebruiken tijdens een sollicitatiegesprek, een presentatie op je werk of tijdens je studie. Als je dat wel doet kom je infantiel over, en dat kan niet de bedoeling zijn in een situatie die zakelijk en officieel is. Advies: Hou je in zakelijke omstandigheden aan correct woordgebruik.
Wil jij voor ons schrijven? Schrijf ons dan een mailtje