Slot-t deletie

17 november 2021 | TAALTJE

Dit taaltje is bestemd voor al die mensen die zeggen en tegenwoordig ook schrijven: ach ipv acht, mach ipv macht, lach ipv lacht. Natuurlijk kunnen we dit verschijnsel afdoen als spreektaal, maar dat is geen afdoende oplossing om twee redenen. Ten eerste duikt deze taalfout meer en meer op in schriftelijk taalgebruik van hbo-studenten; dat betekent dat mensen het verschil niet meer zien/horen. Ten tweede kan door deze fout in de spreektaal miscommunicatie ontstaan: de t-klank is namelijk een betekenis onderscheidende klank in het Nederlands. Dat betekent dat een woord met en zonder de t een andere betekenis kan hebben. Voorbeelden: mag is iets anders dan macht, ach iets anders dan acht, lag iets anders dan lacht. In spreektaal van Surinamers is er geen verschil te horen tussen de ch-klank en de g-klank.Advies: Houd je in de spreektaal ook aan de regels van de taal, dan gaat schrijven ook goed.

Wil jij voor ons schrijven? Schrijf ons dan een mailtje