Oorlog in Oekraïne **

5 juli 2022 | TAALLES

Het is oorlog tussen Rusland en Oekraïene. In de vroege ochtend van 24 februari 2022 is Rusland van verschillende kanten Oekraïne binnen gevallen. De hele wereld schrok hiervan en volgde de oorlogsgebeurtenissen sindsdien op de voet. Sommige mensen denken dat de gebeurtenissen het begin kunnen zijn van een derde wereldoorlog. In deze tekst proberen we een overzicht te geven van de reacties wereldwijd.

 

Demonstraties

Veel landen reageren op de gebeurtenissen op hun eigen manier. We zien demonstraties overal in de wereld. In Italië bijvoorbeeld gingen mensen de straat op met Oekraïense vlaggen. Dit gebeurde ook in Engeland en in Kroatië. In Nederland verzamelden demonstranten zich in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. De demonstranten willen dat Rusland stopt met het aanvallen van Oekraïne.

 

Relatie Rusland, Oekraïne en de Europese Unie

Eind februari gaf de president van Rusland, Vladimir Poetin, zijn leger de opdracht om Oekraïne binnen te rijden. Oekraïne ligt naast Rusland. Poetin vindt dat Oekraïne eigenlijk bij Rusland hoort. Dat komt omdat de twee landen vroeger één land waren, samen met nog wat andere landen en dat heette de Sovjet-Unie. Steeds meer gebieden wilden niet meer bij de Sovjet-Unie horen en wilden zelfstandig als land verder. In 1990 stopte de Sovjet-Unie en werden het meerdere kleinere landen, waaronder Rusland en Oekraïne. Sinds Oekraïne en Rusland niet meer bij elkaar horen, wil Oekraïne graag bij de Europese Unie horen. De Europese Unie, ook wel afgekort tot EU is een vereniging van samenwerkende Europese landen. Deze landen zijn samengekomen om het leven van mensen beter, makkelijker en veiliger te maken. Ze hebben afgesproken om samen te werken en elkaar te helpen. Sinds 2020 bestaat de Europese Unie uit 27 lidstaten; dit zijn België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

 

Oekraïne geen lid van de Europese Unie?

President Poetin is tegen het feit dat Oekraïne bij de Europese Unie wil horen. Volgens hem wordt de Europese Unie veel te machtig en mag Oekraïne daarom absoluut geen lid worden. Ook mag Oekraïne volgens Rusland nooit samenwerken met legers van die landen. Nederland en veel andere landen vinden het niet kunnen wat Rusland doet. Zij vinden dat Oekraïne zelf mag beslissen of het wel of niet bij de Europese Unie wil horen.

 

 

Sancties tegen Rusland en hulp voor Oekraïne

Omdat vele landen het oneens zijn met wat Rusland doet, hebben ze Rusland nu strafmaatregelen opgelegd: sancties. De sancties hebben gevolgen voor bijvoorbeeld Russische vliegtuigen: die mogen nergens meer in de Europese Unie landen en er ook niet meer overheen vliegen. Ook willen landen geen spullen meer van Rusland kopen en daardoor loopt het land veel geld mis. De sancties zijn bedoeld om de economie van Rusland kapot te maken, maar zelf meevechten tegen Rusland willen de landen niet, want dan wordt de oorlog misschien nog groter. Om toch te helpen, sturen veel landen wel wapens naar Oekraïne. Daarmee kunnen Oekraïners zich verdedigen tegen het Russische leger. Ook Nederland stuurt wapens. Het gaat bijvoorbeeld om raketten die vliegtuigen en helikopters uit de lucht kunnen schieten.

 

Actie voor Oekraïne in Nederland

Naast wapens helpt Nederland ook met geld en hulpgoederen voor Oekraiene. Op de Nederlandse televisie en radio is een grote actie voor Oekraïne gehouden om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de oorlog. Er zaten de hele dag mensen klaar om de telefoon aan te nemen van mensen die geld willen geven. Het ingezamelde geld gaat naar hulporganisaties. Aan het einde van de actiedag was er meer dan 106 miljoen euro opgehaald! Bovendien komen mensen ook veel spullen brengen. Een mevrouw vertelt: “Nou, ik heb een heleboel dekbedden, beddengoed, lampjes, gordijnen, koffiezetapparaat, ja van alles.” De mensen hopen dat ze de Oekraïeners met de spullen kunnen helpen.

 

Vluchtelingen uit Oekraïne

Door de oorlog zijn veel mensen op de vlucht geslagen. Zeker twee miljoen mensen hebben Oekraïne verlaten. De meesten van hen vluchten naar landen die naast Oekraïne liggen, zoals Polen. Na een lange en vaak spannende reis steken ze de grens over. Een deel van de vluchtelingen komt uiteindelijk ook naar Nederland, waar voor 50.000 Oekraïeners een opvangplek wordt klaargemaakt. Ze krijgen daar dan een bed en eten. Maar in sommige dorpen wilden de inwoners niet wachten tot die opvangplekken klaar zijn. Zij haalden zelf vluchtelingen op bij de grens met Oekraïne. De mensen uit Oekraïne zijn heel erg blij dat ze veilig zijn aangekomen in Nederland, waar ze veilig tot rust kunnen komen.

 

In deze tekst hebben we kunnen zien waarom Rusland met zijn leger Oekraïne is binnengevallen. In de hele wereld wordt ertegen gedemonstreerd. Veel landen hebben Rusland sancties opgelegd. In Nederland zijn er behalve sancties tegen Rusland ook veel acties gehouden om Oekraïners te helpen: er is geld opgehaald en vluchtelingen worden er opgevangen. Iedereen hoopt dat er een oplossing komt en geen derde wereldoorlog.

 

 

 

Deze taalles is gemaakt door Farsia Chitanie

Heb jij ook een leuke taalles? Of wil je er graag een maken? Schrijf ons dan een mailtje